Den sunneste grillmaten

Det er synd å henge seg opp i kalorier og fettinnhold, men det kan også være greit å ha en viss oversikt over hvilken grillmat som er den sunneste. Husk at det viktigste du kan gjøre er å servere et sunt tilbehør, med friske grønnsaker og lette sauser. En deilig salsa med tomat er full av kjempesunne antioksidanter samtidig som den er et deilig akkompagnement til maten. Du kan dessuten med god samvittighet marinere kjøttet. Marinert kjøtt blir nemlig ikke like fort brent som annet kjøtt. Brent mat er verken sunt eller godt. Husk at også grønnsaker kan grilles!

Laksefilet

Laks er noe av det sunneste du kan grille. Den har lite mettet fett, et lavt innhold av kalorier og er en super kilde til protein. Laks er dessuten stappfull av omega-3 fettsyrer, som er godt for alle og en hver. Det kan være lett å glemme bort fisk når man griller, men det er det ingen grunn til. Fisk er nemlig både sunnere enn kjøtt og helt fantastisk på grillen!

Biff indre- og ytrefilet

Både indre- og ytrefilet er en fornøyelse å grille. Det er et mørt og rent kjøtt og behøver nesten ingen hjelp til å bli et smakfullt måltid. Begge typene inneholder lite fett, få kalorier og mye proteiner. Det beste kjøttet om du tenker på sunnhet og hva som er bra for kroppen. Med rett saus får du et kongemåltid!

Kyllingfilet

Kyllingfilet er et fantastisk alternativ på grillen. Den inneholder lite fett og relativt lite kalorier. Dessuten er kylling en helt usammenlignbar kilde til protein. Kyllingkjøtt er rent og magert, lett å spise og lett å fordøye. Kjempegodt sammen med salater og i lettere retter.

Indrefilet av svin

Dette kjøttet er deilig på smak og gjør seg perfekt på grillen. Det er et sunnere alternativ til svinekoteletter ettersom det inneholder mindre fett og mer jern.

Svinekoteletter

Hele Norges grillfavoritt kan gjøres til et sunnere alternativ dersom man skjærer bort fettranden. Med den ute av bildet er det verken spesielt mye fett eller kalorier i svinekoteletter. Det er ikke så mye jern i kotelettene sammenlignet med biff og annet rødt kjøtt, men er utenom dette er over middels sunt alternativ på grillen.

Hamburgere

Hamburgere kan tillages av flere ulike typer kjøtt, så jo magrere kjøtt du velger, jo sunnere blir resultatet. Ideelt sett bør du lage kjøttfarsen selv av rent kjøtt, da ferdiglaget farse har det med å inneholde ganske mye mettet fett og salt. Om burgeren er av rødt kjøtt, vil jernnivået gå opp, samtidig som proteinnivået øker om det er snakk om en kyllingburger. Prøv vår oppskrift på meksikansk burger!

Spareribs

Spareribs er utrolig gode på smak, noe som dessverre, kan man tillegge, kommer av det høye fettinnholdet. Som du kanskje kan forestille deg vil dette også si at spareribs også inneholder mye kalorier. Når du lager spareribs på grillen, bør du kombinere det med sunnere typer kjøtt og mye grønt tilbehør.

Grillpølser

En favoritt blant barna, men dessverre ikke særlig sunt. Som all annen farsemat, er det mye mettet fett, kalorier og salt i grillpølser. En annen ulempe er at om den serveres i brød, reddes den heller ikke av sunt og grønt tilbehør. Det er bedre å servere pølser sammen med andre typer kjøtt og med masse grønnsaker og salat ved siden av.