Hemmeligheten bak grillsaus med herlig Hickorysmak

Hickory er en tresort i løvbladfamilien som finnes viltvoksende i store deler av USA. Den anvendes mye til røyking av mat, noe som setter en helt spesiell smak på kjøttet. Det smaker nesten som du har sneket bacon inn i oppskriften uten at noen kan finne den! Hickory kan kjøpes som ferdigtørket flis i Norge, men vanligvis anvendes lønn, eik eller frukttrær til denne tilberedelsesmetoden her til lands. Du kan røyke kjøtt i en jerngryte med rist i bunnen, eller ved hjelp av en spesiell røykboks. Noen lager også sin egen røykeovn ved hjelp av et oljefat og et oppbygd ildsted. Utenom grillsesongen er det enkleste alternativet å finne en saus eller et krydder som allerede er tilsatt den klassiske, røkte Hickorysmaken. Denne typen BBQ-saus passer ypperlig til de fleste kjøttretter, kanskje spesielt til spare ribs. Det er morsomt å eksperimentere med ulike tilberedningmetoder, men av og til er det herlig, og ikke minst lettere og mer tidsbesparende, å ta en snarvei!

Hickory på nett eller i dagligvarebutikken

Det finnes flere norske nettsider som selger ferdige sauser og krydderblandinger med Hickory-smak som kan tilsettes slike oppskrifter. Også enkelte velassorterte dagligvarebutikker fører denne typen grillsaus, men kanskje aller mest på sommeren når grillsesongen når sin «peak». Du kan også anvende krydderblandinger som inneholder røkte elementer, som for eksempel røkt paprika. Dette gjør så og si samme jobben. Om du allerede har en favorittgrillsaus som du ikke kan leve uten, kan du også tilsette Hickory-krydder i miksen for å få frem den rette smaken. Den autentiske BBQ-smaken er ikke alltid like lett å gjenskape på egen hånd, men innsatsen mot det perfekte resultatet vil sannsynligvis ikke være helt forgjeves. Flere ganger har jeg funnet en miks som ble helt nydelig likevel, selv om jeg fortsatte å prøve meg frem mot det jeg definerer som «autentisk BBQ-smak».

Her er mitt beste forsøk på en Hickory-lignende grillsaus:

  • Soyasaus
  • Vann
  • Saften fra 1 lime
  • Brunt sukker
  • Paprika pulver, vanlig og røkt
  • Salt
  • Hvitløk (gjerne fersk)
  • Løkpulver

En «hemmelig» ingrediens som hjelper deg å frembringe den ekstra søte smaken, er å helle en liten skvett cola i marinaden. Jeg gjetter nesten på at amerikanerne gjør det samme! Hell væsken over i en zip-lock pose, ha i kjøttet og legg det til marinering i kjøleskapet. Pass på at alt kjøttet er fullstendig dekket av saus.

En tålmodighetsprøve

Det er viktig at kjøttet får tid til å virkelig suge til seg marinaden, så det ligge over natten, eller i minste fall noen timer. Selv om du er ivrig etter å få kjøttet på grillen, lønner det seg å være tålmodig. I løpet av ventetiden trekker kjøttet til seg alle smakene og gjør at smaksopplevelsen blir ekstra god. Om tålmodighet ikke er din sterkeste side, bør du kanskje alliere deg med noen som tar ting litt mer med ro! Det er nemlig også viktig at grillen når riktig temperatur før du hiver på kjøttet. Stek på sterk varme til kjøttsaftene begynner å piple ut på oversiden. Server sammen med dine favoritter av tilbehør, men anvend helst mer nøytrale smaker. Deilige pommes frites med litt grillkrydder og en herlig hvitløksmajones til å dyppe i er det beste jeg kan tenke meg!