Hemmelighetene bak grilling av fisk og fugl

Det er kanskje vanskeligere å grille noe som må være gjennomstekt enn noe som kan være mer eller mindre stekt etter smak og behag. Både kylling og fisk tørker ut og blir seige om du steker de for lenge, samtidig som at for kort steketid også får katastrofale følger. Særlig for kylling! Hold deg til noen enkle tips for å finne den gyldne middelvei når det kommer til grilling av fugl og fisk. For flere sunne tips til grillmaten, sjekk ut denne artikkelen.

Tips til fisken

Det mest praktiske du kan eie til grilling av fisk er en finmasket rist. Rillene sitter tetter sammen og hindrer at den deilige sjømaten faller i glørne. Tenk først og fremst på å ikke grille fisken for lenge. Jo lengre du griller jo tørrere og seigere blir fiskekjøttet. Når du griller akkurat lenge nok får du et glinsende vakkert kjøtt, som flaker seg bare ved en lett berøring med gaffelen. Hvis du bruker steketermometer bør du ta fisken av grillen når kjernetemperaturen når 50-55 grader. Laks er det enkleste å grille, siden fargeforandringen er et sikkert tegn på hvor stekt den er. Stek på sterk varme på skinnsiden og snu fisken når den er 2/3 stekt. Ikke la den gjennomsteke fullstendig, men ta den av like før. Fisken vil fortsette å steke på grunn av kjernevarmen og nå perfeksjon samtidig som du legger den på fatet. Fet fisk med skinn er det enkleste å grille, magrere fisk bør pakkes i folie. Folien gjør at fisken holder på konsistensen og at smakene konsentreres. Ikke glem marinade når du griller fisk, hva med denne fristende varianten?

Steketider for fisk

Laks 1 1/2-2 cm tykke skiver
3-4 min/side

Strømming
2-3 min/side

Makrell, regnbueørret etc. i folie direkte på glørne
15-20 min

Breiflabb 2-3 cm tykke skiver
5 min/side

Tunfisk 1 cm tykke skiver
3-4 min/side

Torskefileter/hokifileter 2 cm tykke skiver
4-6 min/sida

Mindre fisk som grilles
3-5 min/side

Kylling tipsene

En god hygiene er prioritet nummer 1 når du tilbereder kylling. Vask hender og alt kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med rå kylling ekstra godt. Kylling må være gjennomstekt for å være spiselig, samtidig som den fort blir tørr om man steker for lenge. Følg med på fargen på kjøttsaftene som kommer ut. Når de slutter å være rosa og blir transparente er kjøttet stekt. Ved bruk av steketermometer skal kjernetemperaturen ligger på 70 grader. Et knallgodt tips for saftig kylling er å ta den av grillen like før den er ferdig, pakke den inn i folie og la den hvile 5 minutter før servering. Kylling kan også med fordel marineres for å få litt ekstra hjelp med smak og saftighet.

Steketider for fjærkre

Kyllingfileter
10-12 min

Kyllingstykker med bein
15-20 min

Kyllinghalvdeler
30-40 min

Kalkun 1 cm tykke skiver
3 min/side

Kombiner både fisk og kylling med deilige salater som ikke bare kan tilberedes på grillen, men som også metter godt.